Ahad, 8 Disember 2013

Debaran Untuk Berumah Tangga

Assalammualaikum.....

    Lama xsembang dan update cerita dalam blog aq sendri nie.....maklum la bz kerja sejak dah buka perniagaan sndri ni kan.....xpe pelan kayuh2 lama2 smpai la kemuncaknye kan....

   Ape khabar pembaca blog aq ni????sihat????sorry la lau xdpat nk follow blog korang semua....malam ni aq free dan xtau nk watpe so aq buat lah cerita aq ni.....

  Haaaa kalau korang yg dah bertunang tu jgn tunang lama2 sbb bnyak dugaan dalam bertunang ni...so korang kena jaga2 ckit....mcm aq sendri dah rsa mcm2 aq fikirkan....ada je halangan dan rintangan...tapi korang kena tabahkan hati...istiqfar bnyak2....masa silam korang juga akan korang ingat pastu korang xtau nak buat ape....so untuk lupakan kenangan silam tu korang bz kan diri la mcm aq buat skrang nie...buat perniagaan kecil2lan...bila korang dah sebuk korang akan lupa semua perkara termasuk tunang sendiri...hahaha....tpi jgn lupa terus tunang...ingat2 la orang yang tersayang ok...hargai dia selagi dia di depan mata korang semua.....

   Nak di jadikan cerita aq ni masa untuk berumah tangga dah nak dekat...tp aq baru je pergi kursus pagi tadi dan dah dapat sijil kahwin hahaha....mcm pelik plak aq ni dapat sijil tu mcm dah ada lesen besar je nk kahwin kan????hahaha.....InsyaAllah tahun depan aq akan mendirikan rumahtangga.....bnyak aq kena pikul tanggungjawab ni...huhuhu...seorang lelaki aq harus kena tempuhi semua rintangan ni.....pengalaman mendewasakan kita hihihihi.....so smpai sini je la aq nk cter sbb otak aq kosong dah skrang ni hahaha......selamat jumpa lagi nanti semua.....tata....


nampak x bertape kacaknye aq hahaha...perasan sudah....k bye

Isnin, 24 Jun 2013

23/06/2013

Assalammualaikum semua...terlebih dahulu aku ingin bersyukur kepada Allah S.W.T kerana mempermudahkan urusan ku dalam persepsi majlis pertunangan ku pada 23/6/2013...

Terima kasih yang tak terhingga pada keluarga ku serta sahabat andai ku kerana membantu serta memberi pendapat pada diri aku ini...

ok go to my story hihii.....pada episod yg lepas aku cerita tentang suprise party bzday dan juga merisik...sekarang tiba masa plak persepsi majlis pertunangan aku...kiranye ni sambungan cerita yg lepas la hihihi...sbb aku ade dengar ada yang mnunggu cerita selanjutnye...so skrang aku cerita kan la....dengar baik-baik tau...hahahha...(mcm best la sangat citer aku kan kikiki) sambil layan lagu sambil menaip blog...

Untuk memulakan mjlis pertunangan ni...aku tak sedia ape-ape pun buat macam takde ape yang berlaku hahaha...suka hati aku je kan...tp mcm ne pon alhamdulilah berjalan dengan lancar walaupun ada dalan keadaan kelam kabut cikit....pening fikirkan ape nak buat ape jalan seterusnye bincang dengan family pon takde...yang tahu akak angkat aku aje sebab oder dengan die barang hantaran...maklum la aku ni sebuk bekerja nak cuti pun payah...nasib baik la bos aku tu baik...gantikan orang untuk di tempat aku kerja untuk satu hari tu...

Nasib baik jgk rumah tunang aku ni tak la jauh mane kan so leh la take time buat kenduri tahlil untuk arwah ayah aku dan juga doa selamat untuk aku serta pasangan ku...perjanjian nak bergerak tu 2.30pm
tapi awal plak jiran-jiran serta wakil bagi keluargu datang....aduiii kelam kabut plak aku nak urus hal perjalanan dengan sirih junjung tak sampai lagi dengan tempat letak cincin sampai nak bergaduh aku dengan akak angkat aku tu hahaha....last2 kiteorng ckap jmpa kat rumah perempuan je la...smpai sana baru la terkial2 nk letak cincin dan duit hantaran....lepas je letak tu semua n setle aku lari ke belakang kononnye nk sembunyi la bagi orang tak nampak kan...hahaha....nasib ade kawan aku tu park kete kat belakang duduk aje dalam kete dia sampai la perbincangan habis.....

Lama tak lama jgk la tunggu pastu member aq kol...oiii..dah setle cepat masuk rumah amek gmbo...amboiii senangnye die oder macam tu hahaha...aku pun ape lagi ajak la kawan2 yg teman kan aku tadi masuk lam rumah...baru je lalu tepi rumah sekali pak cik2 die panggil aku la....adeiiii ape aku nak jawab ni hahaha....nasib baik takde cakap ape2 salam2 je...fuhhhh!!! selamat aku....sampai je depan rumah die ramai plak pandang aku...adeiii malu aku di buatnye..ape2 pun tebalkan muka je...sepatutnye aku tak payah datang tapi tunang aku tu mengada suh datang jugak sbbnye nk amek gmbo bersama...masuk je dalam rumah aku ingatkan tak la ramai mane..rupa2nye ramai jgk masing2 tengok aku hahaha....mcm la aku ni top sangat kikiki...tapi ade jugak yang cakap muka aku macam CAT FARISH cuma tak kembang je hahaha...kelakar plak rasa....

Amboi bnyak plak aku tulis ni...kang ade yang bosan baca blog aku ni hahaha...maaf over cerita plak....pe2 pun terima kasih pada Allah S.W.T, keluargaku,jiran2 aku serta wakil aku tak lupa jugak pada kawan2 yg datang yg wish kat dalam fb...thank you so much....rasa macam mimpi pon ade jgk ni btol ke aq tunang ni???hahaha dulu lamar owg die ckap ok je tp bila bncang pasal nak tunang mcm2 alsan plak di baginye...tp akhirnye aku bertunang jgak...syukur alhamdulilah...mari kita lihat gambar2 di bawah ni.....


ni dari pihak laki

ni plak dari pompuan

masa sarung cincin
with my sister

hah....kalau nak tau time ni la aku dah malu gila ramai yang tengok hahaha....dah macam kahwin plak aku....kikiki


dengan kawan2 FLOC
geng2 yang datang pada persepsi majlis tersebut...thanks kawan2

pic ni aku paling suka sekali...lawa...thanks to ajak yang rajin edit pic ni...

dan tak lupa jgk bakal mak n ayah mertua aku hahaha.....



Alhamdulilah sekali lagi selesai untuk babak pertama episod ke-2 hahaha....thank pada yg memberi sokongan dan tak lupa pada yang hadir majlis tersebut....love u all.....mcm gedik plak rasa hahaha....

see u next episod if longer life..eh btol ke???hahaha hantam saja la...
Wassalam....

Isnin, 29 April 2013

26/3/2013 untuk si dia

    Assalammualaikum....yeee...sudah lama aku tidak update blog...maklum la busy dengan kerja dan mencari duit lebih....ade yg rindu dengan aku punya blog tak???hahaha....xtau la de ke x kan....xpe aq tetap akan tetap update walaupon tidak selalu...kali ni aq nak cerita ape yg terjadi pada bulan 26/3/2013

Pada tarikh tersebut ialah hari jadi insan tersayang aq...ape aq lakukan???hahaha.....aq telah merancang dengan kawan2 aq sejak bulan 2 lagi...aq diamkan ape aq nk buat smpai die merasa pelik dan hairan....banyak prancangan dan plan yg dilakukan...smpai aq pon buntu...nasib ade idea baru datang....aq juga meminta tolong pada kawan2 aq supaya merahsiakan hal ini...Alhamdulilah perancangan aq jadi...siap aq pakat ngn family die lagi tu hahaha.....

Pada malam tu aq merancang untuk menyambut hari jadi si dia lalu merisik si dia untuk menjadi isteri aq yang sah....bila saja kami semua sampai die terkejut dan pelik nape rmai sngat datang kan....kami hanya tergelak saja....dan setiba didlam rumah die aq meminta bantuan kawan aq untuk sampaikan hajat aq tu kerana kakak aq hanya terdiam terkedu xtau nk kata ape...biasa la hal2 mcm nimne boleh slah ckap kan....jadi kami pon berbincang ape hajat kami dtang dan ape kami nk buat.....Alhamdulilah si die terima dengan lamaran aq....fuhhh....aq merasa lega sangat sebab die terima aq dengfan seadanye bukan kerana harta tetapi kerana hati yang ikhlas dan niat yang suci...aq mmng suka mengejutkan owg...sbb aq xnak tau ape yg aq rancang...cuma lihat dan tunggu sja....setelah selesai kami pon menyambut plak hari jadi die dengan membawa kek dan menyayikan lagu.....

hahaha...aq ingat xde la ape2 malam tu rupanye kawan2 dia dah sediakan tepung untuk mandikan die...ape lagi kena la tepung die malam tu....ramai jgk kawan2 yang datang....habis umah die dan pakaian die kena tepung hahaha...aq mampu tersenyum saja sebab aq xnk join...depan bakal mertua kena la jaga pelakuan kan hahahah....

Akhir kata terima kasih kepada kawan serta sahabatku cik die,syafiq,ayed,zirah,nik nazrin,wanie dan juga kakaku kerana telah membantu aq untuk menjayakan kejutan ini....jasa anda semua aq tidak akan lupakan....

 tunggu pula cerita dari aq tentang mjlis pertunangan aq nanti...insyallah moga segala urusan ku di permudahkan...terima kasih...

Khamis, 7 Mac 2013

Semakin Hari Semakin sayang

Alhamdulilah syukur kehadrat ilahi...kerana aku masih bernyawa sehingga sekarang.....dan Alhamdulilah semakin hari aku terasa semakin syg pada die....hanya tuhan saja tahu betapa aku sayang dekat die....harap ape yang aku impikan pda bulan ini akan terlaksana dengan mudah dan tidak ade sedikit gangguan....ape yg akan aku lakukan pada bulan ini adalah rahsia....hihihi.....kite tunggu kemunculan cerita selepas ini...kepada kawan-kawan aku.....aku mohon doa dari kamu semua untuk permudahkan urusan aku.....semoga aku kekal bersama die sehingga di satu kan pada satu hari nanti......Insyallah....

Kepada ms wink3....hope kamu tabahnye syg mnghadapi dugaan dalam hidup ini.....


Isnin, 4 Februari 2013

Http//:mohdrazman1988.blogspot.com: Alhamdulilah Rezeki Tuhan

Http//:mohdrazman1988.blogspot.com: Alhamdulilah Rezeki Tuhan: Assalammualaikum....hai ape khabar semua..lama x update blog ni....maklum la busy cikit.....hari ni aku nk cerita cikit la pasal rezeki ni k...

Alhamdulilah Rezeki Tuhan

Assalammualaikum....hai ape khabar semua..lama x update blog ni....maklum la busy cikit.....hari ni aku nk cerita cikit la pasal rezeki ni kan.....korang mesti tahu ape itu rezeki???betul tak???kalau korang tak tahu...aku pun tak tahu la hahaha.....

Rezeki ni datangnye dari Allah..dan die jgk la menentukan rezeki korang semua....mungkin hari ni bertambah rezeki dan mungkin esok kekurangan rezeki.....kite tak boleh jangka rezeki kita sampai bila dan bertahan sampai bila...betul tak???

Aku bersyukur kepada Tuhan kerana dengan limpah kurnia die rezeki ku bertambah...aku bersyukur sangat-sangat.....lagi-lagi bila aku ingin mendirikan rumah tangga tidak lama lagi...mudah-mudahan ape yang aku hajati akan kesampaian.....Insyallah......

Waktu dulu aku terasa hidup sangat susah...yela..aku pun bukan anak orang kaya mahupun yang brada....aku cuma budak kampung je yang baru nk hidup kat area bandar ni.....masa di kampung selalu mintak mak duit nak beli tu nak beli ini...bila tak dapat aku mogok...hahaha...macam budak kecik kan....tapi sejak aku dah bekerja dalam bidang oil and gas ni hidup ku berubah....ape yang aku nak..aku beli sendiri..tapi tidak pada diri aku je...pada family aku jgk...terutama mak aku...sebab aku hanya ade mak saja sekarang ni....abah ku dah 3 tahun meninggalkan aku...aku rindu kat abah aku....ermmmm...abah maaf kan saya kerana abah tak dapat melihat anak abah ni sudah bekerja dan mempunyai harta sendiri....maaf kan saya abah......kepada mak pulak...aku ingin bawa mak pergi ke haji tu hajat aku...harap-harap kesampaian la hajat aku.,....sebab mak aku selalu cakap (mak teringin nak pegi haji)...aku terasa sayu sangat bila dengar die cakap macam tu...insyallah mak...kalau aku ade rezeki aku bawa mak pergi haji ataupun umrah ye mak....walaupun aku jarang berbual dengan mak aku tapi aku sayang kat mak aku....cuma aku ni ego dan sombong sebab tak nak tunjukkan sayang tu depan die.....

Insyallah kemungkinan selepas ini hidup aku akan lebih ceria lagi dengan rezeki yang tuhan berikan....dan mudah-mudahan hasrat dalam hati aku ini akan terlaksana....ku mohon doa restu pada mu Ya Allah...berikan lah rezeki kepada ku serta sahabat2ku yang lain...mudah-mudahan kehidupan beliau ceria selalu di dunia dan akhirat.....sembahyang serta doa tak putus aku hulurkan....moga aku dan alya akan di satukan satu hari nanti...aminnnnn....

kepada semua sahabatku...moga ceria selalu ye...asssalammualaikum......

Isnin, 14 Januari 2013

Selamat Tahun Baru

assalammualaikum...

sekarang dah masuk tahun baru....korang mesti ade azam kan pada tahun baru ni....tp sbelum tu nk tanya la...azam korang yang tahun 2012 mcm ne???ade yang berjaya ke cpai azam tu????mesti ade kan...mcm sy xde azam 2012...tp ade azam 2013....hihii...nk tau ke ape,azam 2013 sy ni????ermmm xpyah la...nanti lama2 korang tau la kan ape azam sy huhuhu....

ape2 pun sy doakan kamu semua sihat dan tercapai la azam kamu semua pada 2013 ini...hope semuanye berjalan dengan lancar insyallah...amin....wassalam....